Analize medicale explicate - colagulare
Informatii preluate de pe www.focuslab.ro
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

 

Antitrombina III


Definitie

 

Este un test de sange care masoara cantitatea de antitrombina III (AT III), o proteina care ajuta la prevenirea si reglarea coagularii sangelui.

 

Testul este indicat atunci cand se constata numeroase cheaguri de sange sau cand organismul nu raspunde la medicatii anticoagulante. Poate sa ajute la determinarea cauzelor hipercoagularii (coagularea marita a sangelui).

 

Valori normale

 

Plaja de valori normale este intre 0,20 si 0,45 mg/ml.

 

Scaderi patologice

 

Valorile micsorate ale AT III pot sa indice un risc sporit de coagulare. Cateva exemple de conditii asociate cu coagularea marita a sangelui sunt:

 

 

Pastilele anticonceptionale pot cauza o usoara scadere a nivelului de AT III.

Cresteri patologice

 

Cresterea valorii de AT III indica folosirea  steroizilor anabolizanti.

Fibrinogen


Definitie

Fibrinogenul este factorul I plasmatic al coagularii. Fibrinogenul este o proteina globurala prezenta in plasma sanguina care, sub actiunea trombinei, este hidrolizata partial rezultand o proteina insolubila, fibrina. Afectarea nivelului plasmatic al fibrinogenului este expresia afectarii directe a diverse organe, intre care a ficatului, ca sediu principal al sintezei sale.

Valori normale

Continutul in fibrinogen al plasmei sanguine este in mod normal cuprins intre valorile de 240 290 mg la 100 ml, la ambele sexe.

Scaderi patologice

Hipofibrinogenemia, ca stare biologica sanguina, apare in:

Cresteri patologice

Se intalnesc in :

 

INR


Definitie

Testul INR este un test calculat din testul PT timpul de protrombina. PT este o masura a vitezei de coagulare a sangelui. Pentru determinarea PT, proba de sange se amesteca cu un reactiv care determina coagularea sangelui. Rezultatul PT se exprima in secunde, si reprezinta timpul de coagulare.

Datorita diferitelor tipuri de reactivi care pot fi folositi, rezultatele obtinute cu reactivi diferiti nu pot fi comparate direct intre ele. Pentru a tine seama de varietatea reactivilor, rezultatele trebuie sa fie transformate intr-o unitate de masura standard, care sa nu depinda de reactivul folosit. Aceasta unitate standard se numeste unitate INR (International Normalized Ratio).

Valori normale

La persoanele care nu sunt in tratament cu anticoagulante, valorile INR sunt aproximativ 1. Cu cat este mai mare valoarea INR coagularea se realizeaza mai greu si viceversa.

La persoanele care sunt in tratament cu anticoagulante, clinicianul monitorizeaza valorile INR pentru stabilirea dozei de tratament. Valorile cele mai uzuale ale INR pentru o persoana in tratament sunt intre 2 si 4.

Proteina S


Definitie

Proteina S este o glicoproteina plasmatica dependenta de vitamina K sintetizata la nivelul ficatului. In circulatie ea exista sub 2 forme:
Ea are un rol important anticoagulant, functionanad ca un cofactor al proteinei C in inactivarea factorilor V si VIII(forma libera).

Are proprietatea de a se lega de fosfolipidele incarcate negativ, si acest lucru face ca ea sa aiba rol in indepartarea celulelor care sunt in faza de apoptoza(moarte celulara), cum ar fi celulele din inflamatii.
Deficitul de proteina S este o boala rara care poate duce la un risc crescut de tromboza venoasa.
Deficitul de proteina s poate fi de natura ereditara sau poate fi datorat lipsei vitaminei k de exemplu.
De asemenea se intalneste(deficitul) in unele terapii hormonale si in sarcina.
Mai poate fi intalnit in boli ale ficatului si in infectia HIV, sau alte infectii cronice.
Deficitul de proteina S este cauza unor cazuri de CID(coagulare intravasculara diseminata), tromboza venoasa profunda si embolism pulmonar.Timp de coagulare


Definitie

Clasic pentru a aprecia puterea de coagulare a sangelui in cazul unei hemoragii sau in vederea unei operatii chirurgicale, se determina t.c. dupa cum urmeaza: se recolteaza o picatura de sange din pulpa degetului, se pune pe o lama de sticla si se cronometreaza timpul care a trecut pana la coagularea sangelui.

Valori normale

8-12 minute.

Cresteri patologice

Depasirea acestui timp (t.c. crescut) arata ca, coagularea sangelui se face cu intarziere, fapt ce poate predispune la sangerari, la hemoragii.

Scaderi patologice

Un t.c. scazut (sub cinci minute) indica o coagulare anormal de rapida a sangelui putand duce la coagularea sangelui chiar in vasele sanguine, asa cum se intampla in unele infectii microbiene.

Timp de sangerare


Definitie

Este o analiza care determina capacitatea de coagulare a sangelui. Cu un ac se inteapa usor lobul urechii astfel incat sa iasa o picatura de sange, apoi se cronometreaza timpul care trece pana cand intepatura nu mai sangereaza.

Valori normale

3-4 minute.

Prelungirea TS indica o perturbare in mecanismul de coagulare a sangelui, cu tendinta la hemoragie.

Timp Quick (PT-AP)


Definitie

Timpul Quick este un test screening pentru diagnosticul deficientelor de coagulare.

Valori normale

12-15 secunde sau 80-100%.

Cresteri patologice

Timpul Quick este mare in urmatoarele afectiuni

Scaderi patologice

Valori scazute alte timpului Quick se intalnesc in numeroase boli (boli de sange, boli de ficat), in lipsa vitaminei K, dupa un tratament cu medicamente anticoagulante, cu aspirina, salicilati, etc.

In vederea stabilirii mai precise a cauzelor care perturba coagularea sangelui, medicul mai poate recomanda si alte analize. Toate aceste analize sau probe de coagulare a sangelui se fac cand se suspecteaza diferite boli in care coagularea sangelui este ori prea lenta, fapt ce predispune la hemoragii, ori prea rapida, situatie care favorizeaza formarea de trombi in vasele sanguine. De asemenea, aceste analize se mai fac si inaintea operatiilor chirurgicale, pentru a se stabili daca nu exista riscul unei hemoragii, la persoanele care prezinta sangerari repetate din cavitatea nazala (epistaxis), gingii (gingivoragii), etc., precum si la bolnavii sub tratament cu medicamente anticoagulante pentru a urmari efectul acestora.

 

Toate informatiile din acest site sunt proprietatea SC Laborator de Investigatii si Analize Medicale SRL Este interzisa utilizarea lor partiala sau totala in conformitate cu legea drepturilor de autor.