Analize medicale explicate - biochimie
Informatii preluate de pe www.focuslab.ro
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

 


Acid uric seric


Definitie

  

Acid organic care se gaseste in sange si urina, rezultand din arderea proteinelor. Este produsul final al degradarii purinelor libere: adenina, hipoxantina, guanina.

Patologia lui este in primul rand dominata de guta, boala specifica omului. Nivelul acidului uric in sange se numeste uricemie.

  

Valori normale

  

In sange:       2-5 mg/100 ml ser la adulti;

                   1-3 mg/100 ml ser la copii;

  

In urina:        0,25-0,8 g/urina 24 h la adulti;

                   3,5 10 mg/kg corp / 24 h

La copii sub 1 an, valoarea acidului uric este pana la 25 mg/kg corp/24h.

   

Variatii fiziologice

   

Acidul uric poate fi definit ca cel mai important produs final al oxidarii purinelor in organism.

Valoarea acidului uric variaza in functie de alimentatie, sex, varsta, factori genetici, diferite stari fiziologice (effort fizic, menopauza).

Alimentatia bogata in purine determina cresterea acidului uric in timp ce alimentatia saraca in purine produce o scadere pana la 0,8 mg / 100 ml sange.

La copii acidul uric este mai scazuta decat la adulti, la barbati valoarea lui este mai crescut decat la femei, dar e relativ constant de-alungul vietii.

La femei, uricemia este mai mica inaintea menopauzei si mai mare dupa aceasta, cand poate atinge valorile prezente la barbati.

  

  

Cresteri patologice

  

Valorile crescute ale acestei analize medicale se intalnesc in urmatoarele cazuri patologice:

  

  

Scaderi patologice

 

Valorile scazute ale uricemiei sunt mentionate in boala Wilson, dupa administrare de medicamente uricozurice in sindromul Tony-Debre-Fanconi.

 

Albumina serica

  

Valori normale

   3,4 - 5.6 g/dl

 

Cresteri patologice

 hemoconcentratie, deshidratare

 

Scaderi patologice

 

Hiperhidratare, malnutritie, boli hepatice (hepatita, ciroza, insuficienta hepatica), Sindrom Nefrotic, glomerulonefrita cronica, enteropatii cu pierdere de proteine (Crohn, colita ulcerativa, boala Whipple), sarcina, cancer, arsuri severe, malabsorbtie, imobilizare prelungita.

Albumina urinara


Definitie

Albumina este o proteina care se gasete in sange. Ca urmare a unor procese de filtrare, absorbtie samd, a sangelui la nivelul rinichilor, proteinele pot trece din sange in urina.

Valorile normale ale tuturor proteinelor care se gasesc in sange in mod normal sunt de: 40-90 mg/zi.

In urina, prezenta proteinelor si deci si a albuminei este considerata patologica dar cu toate acestea se accepta ca un nivel urinar al proteinelor de circa 20-30 mg/ 24 ore este fiziologic. Albumina urinara provine din albumina sanguina si in mod normal ea nu se gaseste in urina. In bolile care afecteaza rinichiul precum si in bolile care dau sangerari pe traiectul cailor urinare, albumina trece in urina (albuminurie).

Unele persoane prezinta fiziologic, normal albumine in urina dar intr-o proportie foarte mica: este vorba despre persoanele tinere inalte, slabe, care fac efort fizic intens. La aceste persoane are loc o crestere trecatoare a cantitatii de albumine din urina, crestere care apoi dispare (de ex la incetarea efortului).

Cresteri ale albuminei se intalnesc frecvent in cazul: bolilor de rinichi si in  bolile cailor urinare (bazinet uretere, vezica).
Exemple:
Alte boli care pot duca la albuminurie sunt:
Alte semne asociate: deseori albuminuria se insoteste de hematurie(prezenta hematiilor din sange in urina)



ALT


Definitie

Aminotransferaza alanina este o enzima ce poate fi intalnita in ser dar si in diferite tesuturi. Functie: rolul ei este de a cataliza transferul unei grupari amino de la alanina la a-ketoglutarat, produsii acestei reactii de transaminare reversbila fiind piruvat si glutamat: alanina + alfa ketoglutarat=piruvat + glutamat

Semnificatie clinica

ALT este frecvent masurata ca parte a unui test ce vizeaza functia hepatica.
Nivelurile crescute ale acestei transaminaze ALT cel mai adesea sugereaza existenta unor probleme medicale serioase a caror diagnosticare seface orientativ tinand seama de cum sunt cresterile acestei transaminaze(cresteri moderate sau cresteri severe).

Valori normale

TGO 5-40 unitati pe litru
TGP 7-56 unitati pe litru


Afectarile posibile sunt: Totusi cresteri ale transaminazelor se produc si fiziologic pe parcursul zilei, ceea ce inseamna ca la o testare unde sa intalneste o crestere a TGP , aceasta nu inseamna automat o afectiune.Teste suplimentare precum si interpretarea lor de catre persoana avizata este recomandata.

Cand intalnim in sange un nivel crescut al transaminazei ALT gama de posibile cauze responsabile de aceasta crestere poate fi mult ingustata prin efectuarea de noi masuratori ale altor enzime. Astfel un exemplu util il reprezinta efectuarea unei testari a fosfatazei alcaline ( imediat dupa ce la o testare s-a inregistrat o valoare crescuta a ALT) pentru a diferentia o problema de natura hepatica de una a cailor biliare.

De asemenea cresteri ale nivelului ALT de cauza –miopatii, pot fi excluse dintr-un eventual diagnostic pur si simplu masurand creatinkinaza.



Amilazemie

   

Valori normale

 

20 - 140 UI; provin din pancreas, gl. salivare, ficat.

 

Cresteri patologice

 

Afectiuni: pancreatita acuta, ulcer peptic perforat (posterior), colecistita acuta, obstructie canal cistic, cancer pancreatic, pseudochist pancreatic, ascita pancreatica, ocluzie intestinala, perforatie intestinala, infarct intestinal, peritonita, apendicita acuta, sarcina, sarcina extrauterina, ruptura de chist ovarian, coledocolitiaza, parotidita, oreion, traumatism de gl. salivare sau pancreas, infarct pulmonar, arsuri, cetoacidoza diabetica, insuficienta renala, alcoolism acut, colangiopancreatografie retrograda endoscopica, macroamilazemia, Medicamente (Morfina, Aspirina, diuretice tiazidice, corticosteroizi, Azartioprina, contraceptive orale), ciroza.

 

Scaderi patologice

 

Afectiuni: pancreatita cronica in stadiu terminal, insuficienta hepatica, hepatita severa.

AST


Definitie

Aminotransferaza aspartat sau transaminaza aspartat se mai numeste transaminaza glutamica oxaloacetica. Despre ea se discuta impreuna cu o alta transaminaza- ALT caci impreuna evalueaza functia parenchimului hepatic. Aceasta enzima- aminotrasferaza aspartat are rolul de a realiza conversia aspartatului si a acidului alfa-ketoglutaric in oxaloacetat si in glutamat.

Izoenzime:

Ce sunt transaminazele, la ce folosesc ?

Prin masurarea transaminzelor se masoara afectarea ficatului. In mod normal aceste enzimele se gasesc in celulele ficatului dar cand acestea sunt distruse enzimele ajung in sange. Cele mai folosite enzime sunt TGO (AST) si TGP (ALT). TGO inseamna transaminaza glutamica oxaloacetica sau aminotransferaza aspartat (AST) iar TGP inseamna transaminaza glutamica piruvica sau aminotransferaza alanina (ALT).

Unde se gasesc transaminazele?

TGO se gaseste in mod normal in multe tesuturi inclusiv in ficat, muschi, rinichi, inima, creier. Este eliberata in sange cand unul din organe este afectat, deci nu este foarte specifica pentru afectarea ficatului TGP in schimb se gaseste in majoritate in ficat. Se gaseste si in alte oragane dar in general valori mari ale TGP in sange inseamna o afectare hepatica. Este deci destul de specifica pentru afectarea ficatului.

Care sunt valorile normale ale transaminazelor?

TGO 5-40 unitati pe litru TGP 7-56 unitati pe litru.

Ce inseamna nivelul crescut al transaminazelor ?

Valorile crescute ale TGO si TGP nu insemana automat o afectare hepatica. Evaluarea trebuie facuta de un doctor in contextul tuturor analizelor si manifestarilor bolii. Nivelul transaminazelor nu este legat direct de prognosticul bolii. De exemplu in hepatita A, transaminazele pot fi foarte crescute, dar aceasta boala are de obicei o evolutie buna. Pacientii cu hepatita C au nivele moderat crescute ale transaminazelor dar boala duce deseori la hepatita cronica si la ciroza hepatica.

Ce boli ale ficatului duc la cresterea transaminazelor?

Cele mai mari cresteri ale transminazelor se gasesc in hepatita A sau B, supardoza de paracetamol, soc hipovolemic. In aceste cazuri ele pot fi crescute de 10 ori pana la mii de unitati pe litru. Cresterile moderate ale transaminzelor se intalnesc cel mai des. Sunt deseori descoperite intamoplator in cursul unor analize de rutina la persoane sanatoase. Cresterile sunr de 2 ori pana la cateva sute de unitati pe litru. Cea mai comuna cauza a acestor cresteri este depunerea de grasime in ficat, care poate fi cauzata de alcool, diabet si obezitate. Hepatita cronica C este si ea o cauza de crestere moderata a transaminazelor. Medicamente care cresc transaminazele ?

Care sunt cauze mai putin comune de crestere a tranaminazelor ?

Cauze mai putin comune de crestere a enzimelor hepatice sunt hepatita B , hemocromatoza , boala Wilson , deficitul de alfa-1-antitripsina , boala celiaca , boala Crohn , colita ulceroasa si hepatitra autoimuna.

Hepatita B se poate croniciza cu valori ridicate ale transaminazelor. Hemocromatoza este o boala mostenita genetic in care exista o absorbtie exagerata a fierului din alimentatie cu depozite de fier in ficat care duc la inflamarea acestuia Boala Wilson este o boala mostenita genetic in care exista o acumulare de cupru in diverse organe, inclusiv in ficat si creier, ducand la inflamare cronica a ficatului si tulburari psihiatrice si motorii.

Deficitul de alfa-1-antitripsina este o boala mostenita genetic care duce la emfizem pulmonar si boala hepatica. Hepatita autoimuna este provocata de anticorpi care ataca celulele ficatului. Boala celiaca reprezinta o alergie la gluten cu balonare, diaree, etc. Pot aparea nivele usor crescute ale transaminazelor Boala Crohn si colita ulceroasa (ulcerativa) sunt inflamatii cronice ale intestionelor. Rareori nivelul crescut al transaminazelor poate fi un semn de cancer al ficatului.



Calciu ionic seric


Definitie

Calciul reprezinta la adult aprox 2% din masa corporala ; 99% din calciu se gaseste sub forma de hidroxiapatita in oase , 1% din calciu se gaseste in spatiul extra celular si spatiul intracelular extra-osos.

Calciul care se gaseste in spatiul extracelular reprezinta aprox. 100 mmol si este in echilibru dinamic cu fractia intersanjabila din oase. Ionii de Ca intervin in contractilitatea miocardului si a muschilor scheleticisi sunt indispensabili in functionarea sistemului nervos.

Calciul are rol importanat in coagulare si mineralizarea osoasa. Reglarea metabolismului Ca in organism este realizata de parathormon (PTH), calcitrol si calcitonina 40% din Ca plasmatic este legat de proteine, 10% din Ca este sub forma de complex, anorganic 50% din Ca este sub forma libera Ca ionic

Variatiile calcemiei ionice le urmeaza in general pe cele ale calcemiei totale in patologia umana.

Valori normale

3.6-5.2 mg/dl

Hipocalcemia

Se datoreaza unei sinteze deficitare de PTH ( glanda paratiroida) sau unui deficit de sinteza a vitaminei D.
Semne de hipocalcemie : Hipocalcemia se intalneste in: post tiroidectomie, rahitism ereditar sau dobandit, osteomalacie, hipokaliemie,rezectia de stomac, ocluzia cailor biliare, diaree cronica, sindroame de malabsorbtie, dializa prelungita, sindrom Burnett, alcaloza, varsaturi, post medicamentos.

Hipercalcemia

Este determinata de o mobilizare crescuta de Ca osos (osteroporoza) sau absorbtie intestinala crescuta : Hipercalcemia se intalneste in: maladia Recklinghausen, hipervitaminoza D, osteomielita, insuficienta renala avansata, hiperparatiroidism, procese osteolitice prin tumori, post imobilizare.

Un comportament particular manifesta hipercalcemia din mielomul multiplu ,care se insoteste de o crestere a fosforului sanguin iar fosfatazele alcaline serice sunt in limite normale, elemente esentiale biologice de diagnostic diferrential cu hiperparatiroidismul primar.



Determinarea concentratiei de Ca in urina diferentiaza hipercalciuria de hipocalciurie si transeaza o cauza de litiaza renala.
Valori normale pentru calciu urinar :


Calciu ionic seric


Definitie

 

Calciul reprezinta la adult aprox 2% din masa corporala ;  99% din calciu se gaseste sub forma de hidroxiapatita in oase ,  1%   din calciu se gaseste in spatiul extra celular si spatiul intracelular extra-osos.

Calciul care se gaseste in spatiul extracelular reprezinta aprox. 100 mmol si este in echilibru dinamic cu fractia intersanjabila din oase.

Ionii de Ca intervin in contractilitatea miocardului si a muschilor scheleticisi sunt indispensabili in functionarea sistemului  nervos.

Ca are rol importanat in coagulare si mineralizarea osoasa.

Reglarea metabolismului Ca in organism este realizata de parathormon (PTH), calcitrol si calcitonina

40% din Ca plasmatic este legat de proteine

10% din Ca este sub forma de complex anorganic

50% din Ca este sub forma libera Ca ionic

 

Valori normale

 

3.6-5.2  mg/dl

 

 

Hipocalcemia

 

Se datoreaza unei sinteze deficitare de PTH ( glanda paratiroida) sau unui deficit de sinteza a vitaminei D

Semne de hipocalcemie :

 

Hipercalcemia

 

Este determinata de o mobilizare crescuta de Ca osos (osteroporoza) sau absorbtie intestinala crescuta :

 

 

Determinarea concentratiei de Ca in urina diferentiaza hipercalciuria de hipocalciurie si transeaza o cauza de litiaza renala.

Valori normale pentru calciu urinar :

 

Creatinfosfokinaza serica


Creatinfosfokinaza serica CK este o enzima dimer cu trei forme moleculare-izoenzime:
CK-MB se gasete la nivelul miocardului, CK-MM se intalneste la nivelul miocardului si al muschiului , iar CK-BB se afla la nivelul tesutului nervos.

Genele ce codifica aceste izoenzime se gasesc pe cromozomi diferiti:astfel B se gaseste pe 14q32 iar M se afla pe 19q13.
CK-BB se gaseste cel mai frecvent in tesuturi iar nivelele serice au arareori importanta.
CK-MM se gaseste in muschi in proportie de 98% iar tot aici CK-MB in proportie de 1-2%.
In miocard insa CK-MM este de aproximativ 70% iar CK-MB de 30%. Rolul ei este de a cataliza conversia creatinei in fosfocreatina consumand ATP si generand adenozin difosfat.

Enzima intervine in procesele de depozitare sau de mobilizare a energiei din celule. Metodele de dozare ale creatinfosfokinazei sunt:
 1. Spectrofotometrice:
  • metoda cu hexozokinaza si gluco-6-fosfodehidrogenaza
  • metoda cu fosfo-enolpiruvat, enolaza, piruvatkinaza
 2. colorimetrice:bazate pe reactia de culoare(albastru de molibden) a acidului fosforic eliberat prin reactie.

Valori normale


Valorile serice normale ale creatinfosfokinazei variaza cu modul de determinare astfel:
Pentru a fi considerate semnificativ patologice , cresterile serice ale CK trebuie sa atinga de 10-20 ori valoarea normala. Variatiile patologice serice pot ajunge pana la 1000-1500 mUi/ml (vezi infarctul miocardic).

Principalele afectiuni care asociaza valori serice ridicate ale creatinfosfokinazei sunt urmatoarele:

Determinarile creatinfosfokinazei se fac la pacientii veniti de urgenta, sau la cei la care intalnim durere toracica sau insuficienta renala acuta. Scaderi ale CK sunt un indicator al afectarii ficatului de cauza etilica(consum exagerat de alcool) sau al poliartritei reumatoide.



Creatinfosfokinaza serica


CK este o enzima dimer cu trei forme moleculare-izoenzime:
CK-MB se gasete la nivelul miocardului, CK-MM se intalneste la nivelul miocardului si al muschiului , iar CK-BB se afla la nivelul tesutului nervos. Genele ce codifica aceste izoenzime se gasesc pe cromozomi diferiti:astfel B se gaseste pe 14q32 iar M se afla pe 19q13. CK-MM se gaseste in muschi in proportie de 98% iar tot aici CK-MB in proportie de 1-2%. In miocard insa CK-MM este de aproximativ 70% iar CK-MB de 30%.

CK-MB este singura izoenzima de importanta sporita (statistic, datorita monitorizarii cardiace pentru infarcturi miocardice). Prezenta ei la nivelul miocardului este aproape exclusiva iar in infarctul miocardic cresterile sunt semnificative ajungandu-se la valori de peste 20 de ori valorile normale.

Pentru medicul cardiolog nivelul seric al izoenzimei CK-MB ofera o dubla utilitate:
 1. posibilitatea aprecierii dimensiunii zonei infarctizate din miocard intrucat este singura izoenzima care are origine numai la acest nivel
 2. evaluarea si uramarirea evolutiei in dinamica a zonei de necroza in primele 36 de ore. Astfel nivelul seric al CK-MB creste in primele 2-3 ore de la debutul infarctului spre a atinge un maxim la 12-36 de ore.
In cazul leziunilor sistemului nervos nu creste nivelul seric al CK-MB ci al CK in general, pe baza izoenzimei CK-BB care se elibereaza din neuroni si din celulele gliale.

Valorile normale sunt aceleasi:vezi CK (Precum si cresterile patologice din infarct-valori crescute)



Clor seric



Insoteste de obicei sodiul in organism deoarece este legat de acesta sub forma de clorura de sodiu (sarea de bucatarie).
De regula, clorul din organism creste sau scade concomitent cu sodiul. Clorul reprezinta cca 0,5% din greutatea corpului. Proprietatile acestui macroelement sunt urmatoarele: contribuie la formarea oaselor, a dintilor si tendoanelor; intervine in reglarea presiunii osmotice, a balantei hidrice si a echilibrului acido-bazic; contribuie la formarea acidului clorhidric, acid cu rol important in procesul de digestie (acidifiant); are actiune depurativa asupra ficatului; ajuta la scaderea glicemiei, la reducerea concentratiei ureei si a acidului uric din sange, ca si a nivelului colesterolului; intervine in buna desfasurare a activitatilor fizice, precum si in reducerea potentialului de efort in perioadele de odihna.


Valori normale


345-395 mg/100 mL

Scaderi patologice

Cresteri patologice


Colesterol seric


Definitie

  

Colesterolul este un derivat sterolic monoalcoolic, prezent intr-o serie de grasimi tisulare (2,4 la mie), in muschi (0,3-0,4 la mie), in tesutul nervos (26-44 la mie). De asemenea, galbenusul de ou contine 2,9 %  colesterol, ca si unele seminte de plante.

  

Prezenta colesterolului in sange defineste colesterolemia.

  

Valori normale

  

Varsta

(ani)

Barbati

(mg/100 ml ser)

Femei

 (mg/100 ml ser)

20

100-250

10-250

30

120-290

120-290

40

135-315

135-290

50

150-340

135-330

60

140-320

145-355

70

140-310

-

  

Variatii patologice

  

Valoarea  cantitatii de colesterol la nastere este scazuta, incepe sa creasca in cateva ore sau zile la copii si variaza in functie de varsta, sex, rasa, alimentatie, echilibru neuro-endocrin, profesie. Astfel, la barbati valoarea medie este 250 mg% la varsta de 50 ani, dupa care scade usor. La femei, valorile cresc odata cu varsta, atingand valoarea maxima de 280 mg% in jurul varstei de 50 ani, dupa care scade usor.

  

Cresteri patologice

  

Hipercolesterolemia este prezenta in urmatoarele stari patologice:

  

Scaderi patologice

  

Hipocolesterolemia este constatata inurmatoarele boli:

Colinesteraza serica


Definitie

Colinesteraza sau altfel denumita acil-colin-acil hidrolaza face parte din grupul carboxil-esterazelor. Rolul sau este variabil in functie de sediul de localizare. Astfel, intalnim:
Acetil colinesteraza influenteaza transmiterea influxului nervos. Alfa colinesteraza sau colinesteraza specifica are rol in metabolismul hematiei pe linie proteica. Pseudocolinesteraza sau colinesteraza nespecifica intervine in metabolismul proteic.

Exista mai multe metode de dozare a acestei substante: Pentru pseudocolinesteraza avem 5 tipuri de izoenzime, fiecare din ele putand fi evidentiata prin electroforeza in gel de agar sau amidon. De asemenea cele 5 izoenzime pot fi evidentiate prin metoda inhibitiei chimice diferentiate cu NaF –diizo-propilfluorofosfat.


Valori normale


Valori normale serice ale colinesterazei sunt: Normal: in conditii de sarcina pseudocolinesteraza scade . Nivelul sanguin al pseudocolinesterazei ofera date despre afectarea hepatica


Cresteri patologice

Scaderi patologice

Scaderea proogresiva a pseudocolinesterazei si a albuminei sugereaza afectarea hepatica ireversibila. Studiile statistice au aratat ca valoarea serica a psudocolinesterazei se coreleaza cu nivelul proteinemiei mai ales al albuminemiei si cu cel al protrombinei.



Creatinina serica


Definitie

Creatinina se sintetizeaza in tesutul muscular prin intermediul unui proces de transformare a creatinei.
Cantitatea de creatina convertita in creatinina este direct proportionala cu cu masa de tesut muscular din organism.
Sinteza creatininei are loc in ficat si rinichi. Creatinina, ca si ureea, este eliminata prin urina. Ambele substante se gasesc in concentratii fiziologice constante in sange, care le transporta. Concentratia de creatinina in urina poate fi utilizata ca valoare de referinta pentru excretia unor analiti (albumina, alfa-amilaza).

Valori normale

In sange: In urina:

Cresteri patologice

Valorile crescute ale creatininei sunt prezente in ser si in urina. In ser, creatinina are un nivel ridicat in: In urina: Cresteri ale creatininei mai pot aparea in :

Scaderi patologice

Hipocreatinemia se intalneste in:

Fosfataza acida prostatica


Definitie

Fosfatazele cu ph optim de activitate 4,5-4,9 sunt denumite fosfataze acide. Actiunea optima a fosfatazei acide prostatice este la ph 4,6. Acestea au diverse proveniente:ficat os san prostata.

Pentru practica medicala curenta prezinta interes fosfataza acida prostatica care se diferentiaza de fosfatazele cu alte proveniente prin faptul ca este inhibata selectiv de L-tartratul de sodiu.

Metodele de dozare a activitatii fosfatazei acide sunt:
 1. metoda Bodansky
 2. metoda cu para-nitrofenilfosfat de sodiu
 3. metoda King-Armstrong

Valori normale

Valorile normale ale fosfatazei acide in raport cu metoda de determinare sunt:
 1. metoda Bodansky: are unitatea de masura UB –concentratia normala este de -0,05-0,1 la adult si, - 0,2-0,8 la copil
 2. metoda cu para-nitrofenilfosfat de sodiu:unitatea de masura este mU/ml -concentratia normala este de: 3-4 atat la copil cat si la adult
 3. metoda King-Armstrong: unitatea de masura este UKA –concentratia normala este de: -1-3 la adult si, -2-5 la copil.

Activitatea fosfatazei acide serice este crescuta in :

Fosfataza acida totala


Definitie

Fosfataza acida se formeaza in special in prostata sub influenta hormonilor androgeni. Activitatea sa fiziologica optima are loc la un pH acid (4,6) si in mod normal ea se gaseste in ser.

Enzima se gaseste in toate organele, dar mai ales in prostata, oase, ficat, splina, rinichi, eritrocite, leucocite, trombocite si glandele endocrine.

Valori normale

0,1-0,9 unitati Bodanski (UB)

2-5 unitati King-Armstrong (UKA)

F.Ac.totala = 4,5 13,5 UI

F.Ac. prostatica = 0,04-3,6 UI

Valorile patologice

Importanta determinarii fosfatazei acide se refera mai ales la precizarea diagnosticului in carcinomul de prostata metastazat. Se pot produce cresteri usoare ale valorii enzimei prin unele manopere medicale ca: palparea sau dupa citoscopie sau cateterism.

Cresteri ale fosfatazei acide mai sunt constatate in metastazele  osoase ale cancerelor de colon, mamar, cortico-suprarenal si pulmonar.

De asemenea cresteri remarcabile ale valorii fosfatazei acide au mai fost observate in cazul distrugerii trombocitelor din tromboze, embolii pulmonare si trombastenii.

Fosfataza alcalina



Valori normale

25 - 115 UI

Cresteri patologice

Scaderi patologice

Fosforemia


Definitie


Fosforemia se refera la concentratia de fosfor din sange. Denumirea corecta medical a nivelului sanguin al fosforului este in fapt de fosfatemie, deoarece in plasma ionul se gaseste exclusiv sub forma acestui radical fosfat.

In organism ionul fosfor intervine in:
 1. structura fosfoproteinelor, nucleoproteinelor si compusilor macroergici
 2. metabolismul osos, impreuna cu calciul
 3. echilibrul acido-bazic , constituind unul dintre sistemele tampon ale sangelui( Na2HPO4/Na2HPO4 =1/5)
Metodele de determinare a fosforului in sange se bazeaza ca principiu pe proprietate pe care o are ionul fosfat de a forma in prezenta unui reductor, cu acidul molibdenic, un complex de culoare albastra.

Valori normale

Valorile normale ale fosfatemiei sunt:



Variatiile patologice ale fosforemiei implica cresterea sau reducerea nivelului acesteia. Principalele afectiuni asociind perturbarea homeostaziei fosforului :
Determinarea nivelului sanguin de fosfor este importanta alaturi de determinarea nivelului sanguin de calciu in calculul raportului CA2+/PO4H2-, raport care prezinta indicii asupra gradului de mineralizare a osului , deoarece intre cele doua exista o relatie de proportionalitate directa.

De asemenea un rol important il are acidul fosforic a carui valoare normala in sange este de aproximativ 10 mg . Rolul lui se observa in metabolismele muscular glucidic calcic :


Cresteri:
Scaderi:

Glicemia


Definitie

Valori normale

Cresteri patologice

Valori crescute (hiperglicemia) sunt prezente in urmatoarele cazuri:

Scaderi patologice

Hipoglicemia estet prezenta in:

HDL

Definitie

Lipoproteinele cu densitate mare (HDL) reprezinta colesterolul bun. HDL transporta colesterolul din diferite parti ale corpului spre ficat, astfel impiedicnd depunerea acestuia in peretii arterelor. Cu cat nivelul HDL-colesterolului din sange este mai mare, cu atat riscul de cardiopatie ischemica este mai mic.

Valori normale

35-100 mg/dl

Nivelul optim de HDL - colesterol este in jur de 45 mg/dl pentru barbati si in jur de 55 mg/dl pentru femei.

Exista un risc crescut de cardiopatie ischemica atunci cind nivelul de HDL - colesterol este sub 35 mg/dl.

Hemoglobina glicozilata


Definitie

Hemoglobina glicozilata (hemoglobina A1c) este o forma de hemoglobina folosita in special pentru a identifica concentratia plasmatica a glucozei de-a lungul timpului. Uneori se foloseste abrevierea A1C.

Se formeaza pe o cale non-enzimatica prin expunerea normala a hemoglobinei obisnuite la niveluri crescute ale glucozei sanguine. Glicozilarea hemoglobinei este implicata in neuropatia diabetului zaharat si in retinopatia diabetului zaharat. In ciclul de 120 de zile cat traiesc globulele rosii, moleculele de glucoza se leaga de hemoglobina formand hemoglobina glicozilata.

La persoanele cu diabet prost controlat se observa cresteri ale acestei hemoglobine glicozilate. Odata ce o molecula de hemoglobina este glicozilata ea ramane asa.

Cresterea concentratiei de hemoglobina glicozilata din sange reflecta nivelul mediu de glucoza la care au fost expuse hematiile in cursul ciclului vietii lor. Masurand hemoglobina glicozilata putem determina eficacitatea tratamentului prin monitorizarea pe termen lung a reglarii nivelului de glucoza serica.

Unii cercetatori sustin ca nivelul de hemoglobina glicozilata este proportional cu concentratia medie de glucoza din sange pe parcursul ultimelor patru saptamani pana la trei luni. 


Valori normale

Valorile normale ale hemoglobinei glicozilate- cele pe care le intalnim la persoanele sanatoase sunt:
Persoanele cu diabet zaharat au adesea concentratii crescute de hemoglobina glicozilata, desi aceasta nu este o certitudine .Unele dintre tratamentele diabetului zaharat au ca tel acela de a reduce valorile hemoglobinei glicozilate. Insa o hemoglobina glicozilata de peste 7 % inseamna un control al glicemiei foarte slab.

Interpretarea rezultatelor este oarecum dificila pentru ca:
 1. rezultatele laboratoarelor pot sa difere in functie de tehnica analitica pe care o folosesc
 2. variatiile biologice dintre indivizi pot fi si de 1 % ( ex-la doi indivizi cu acelasi nivel mediu de glucoza in sange se pot intalni valori ale hemoglobinei glicozilate ce difera cu pana la 1 %)

Legatura dintre Hb A1c si nivelul de glucoza din sange este urmatoarea:

HbA1c (%) Avg. Blood Sugar (mmol/L) Avg. Blood Sugar (mg/dL)
5 4.5 80
6 6.7 120
7 8.3 150
8 10.0 180
9 11.6 210
10 13.3 240
11 15.0 270
12 16.7 300
Un nivel de hemoglobina glicozilata se poate intalni in toate afectiunile care produc moartea hematiilor imature.
Cresteri se mai pot intalni si in bolile cu deficit de folate sau vitamina B 12. Testul hemoglobinei glicozilate nu se face daca recent a existat o schimbare majora in dieta sau s-a instituit un tratament in ultimele 6 saptamani.
De asemenea testul nu este utilizat pentru cei diagnosticati cu anemie hemolitica sau cu alte hemoglobinopatii.



LDL

Definitie

Lipoproteinele cu densitate mica (LDL) transporta colesterolul rau, principala sursa utilizata n cresterea leziunilor de ateroscleroza. Astfel, cu ct cantitatea de LDL - colesterol din sange va fi mai mare cu atat riscul de aparitie si progresie al cardiopatiei ischemice va fi mai mare.

Valori normale

50-150 mg/dl

Nivelele optime ale LDL-colesterolului sunt mai mici de 160 mg/dl pentru adultul tnar, mai mici de 130 mg/dl pentru persoanele care asociaza alti factori de risc cardiovascular si mai mici de 100 mg/dl pentru persoanele cu cardiopatie ischemica manifesta.

Lipaza serica

Valori normale

20 - 140 UI

Cresteri patologice

In diagnosticul tardiv al pancreatitei acute, creste la 2 saptamani, dupa un episod acut de pancreatita; specifica pancreasului.
Afectiuni : pancreatita acuta, cancer pancreatic, colecistita acuta, obstructie canal pancreatic, ocluzie intestinala, infarct intestinal, ulcer peptic perforat, narcotice.

Lipidele totale


Definitie

Detreminarea concentratiei lipidelor totale la o suta de mililitri de plasma , reprezinta lipemia. Cunoasterea valorii lipemiei totale este utila in a orienta investigatiile in fata unei hiperlipemii.

Aceasta aprofundare asupra tipului de dislipidemie , este importanta, deoarece studiile clinice au evidentiat o buna corelare a diferitelor suferinte organice , ca tipuri de boala, cu nivelul lipemiei totale.

Pregatirea pentru recoltare consta in :
 1. impunerea bolnavului la un regim echilibrat nutritiv , cu trei zile anterior efectuarii dozarii lipemiei totale;
 2. respectarea somnului de noapte ( cu 12 ore inainte recoltarii probei de sange, care se face dimineata ; bolnavul nu va manca nimic )
Determinarea concentratiei lipidelor totale se face prin : -metoda SPV -metoda turbidimetrica.

Valorile normale ale lipemiei sunt totale sunt:

Cresteri peste limita superioara a normalului sunt denumite hiperlipemii. Acestea pot fi :

fiziologice : sarcina, status post-prandial

patologice, care la randul lor se subimpart in : primare  sisecundare

Scaderile valorilor lipemiei sub limita inferioara a normalului sunt denumite hiolipemii. Hipolipemiile , etiologic pot fi: primare si secundare.

Lipidele au un rol important in structura coloidala a umorilor: au actiune asupra suprafetelor celulare , participa la rezistenta eritrocitelor la hemoliza

 

Devieri patologice:

Hiperlipemii:

Hipolipemii:

In urina concentratia de lipide este de 8,5 mg/24 de ore. Valorile crescute se intalnesc in glomerulonefrite.

Magneziu seric

Definitie

Mg are un rol important in glicoliza, respiratia celulara, transportul calciului transmembranar. In celulele musculare Mg actioneaza ca antagonist de calciu.
Mg activeaza Na- K ATPaza, de aceea are rol in aritmia cardiaca.
Mg are rol in reducerea contractiei musculare si a tonususlui vascular inhiband disponibilitatea calciului intracelular in celula miocardica si in miocitele vasculare. In mod natural Mg este un blocant de Ca.
Homeostazia Mg este reglata de absorbtia intestinala (intestinul subtire) dar in special de secretia renala.

Valori normale

1.6-2.55 mg/dl

Hipomagneziemia

Simptomele clinice sunt asemanatoare cu ale hipocalcemiei, iar homeostazia Mg este adesea dereglata simultan cu cea a Ca.

Mg scade prin pierderi la nivel renal (semnele clinice apar la valori ale Mg < 1,22 mg/dl) datorita:

Hipermagneziemia

Potasiu Seric – potasemie

Determinarea valorilor serice ale potasiului.

Valori normale

3,5-4,5 mEq/L

Scaderi patologice

Cresteri patologice

Semnificatie clinica

Mineral cu rol in buna functionare atat a muschilor scheletici cat si ai inimii. De aceea, lipsa potasiului din muschii respectivi determina o slabire in activitatea lor. In mod normal, excesul de potasiu din organism datorat alimentatiei se elimina automat prin rinichi in urina. Dar in bolile in care se impiedica eliminarea potasiului prin rinichi (insuficienta renala,coma diabetica, boala Addison), aceasta se aculumeaza in organism provocand tulburari ale inimii.

Valorile potasiului sunt scazute in sange cand se consuma alimente sarace in acest mineral ca: paine alba, dulciuri rafinate ori dupa medicamente diuretice sau pe baza de cortizon. De asemenea, medicamentele laxative si purgative elimina odata cu materiile fecale si cantitati mari de potasiu. De aceea, cand se analizeaza potasiul, se va intrerupe tratamentul cu aceste medicamente cu 48 de ore inainte de analiza. Transpiratia abundenta, varsaturile si diareea, mai ales la copii mici, diabetul, postul prelungit sunt cauze frecvente de pierderi ale potasiului din organism. ( 40-400 mEq/L intracelular, citoplasma celulelor, musculatura striata, miocard, hematii).

Proteine totale serice

Definitie

Proteinile serice sunt substante complexe formate din aminoacizi. Totalitatea lor defineste protidemia sau proteinemia (6,5 8,6 g/100 ml ser la adult)

Valori normale

La copii:

Proteinele plasmatice se impart in trei categorii: Albumine (cca 4,5 g/100 ml ser) Globuline (cca 3 g/100 ml ser) Fibrinogenul (cca 0,3 g/100 mlser)

Cresteri patologice

Hipergamaglobulinemiile sunt prezente in urmatoarele stari patologice:

Scaderi patologice

Hipogamaglobulinemiile sunt constatate in:

Sideremia

Definitie

Sideremia defineste concentratia procentuala de fier din plasma.

Continutul de fier al sangeului circulant din organism se repartizeaza in doua sectoare: In eritrocite, in structuram hemoglobinei(aprox 3g) In plasma (cca 3 mg)

Valori normale

Perioada Concentratia %  ml plasma
Nou nascut 180 200
Copil sub 1 an 60 - 75
Adulti Barbati 100 - 160
Femei 90 - 130
In perioada de sarcina 50 - 90
Functie de ritmul nicteral Dimineata Valorile diurne etichetate ca normale
Seara Scade fata de valorile diurne cu 30 40 ug

Cresteri patologice

Cauzele hipersideremiei pot fi:

Scaderi patologice

Sodiul seric – Na

Definitie

Sodiul este un microelement care are proprietatea de a mentine constant echilibrul apei la exteriorul celulelor si cu rol in mentinerea echilibrului acido-bazic, favorizind astfel excitabilitatea musculara.
Sodiul contribuie la buna functionare a sistemului nervos si a musculaturii. Nivelul sodiului existent in organism este reglat de rinichi, care creste sau scade excretia, in functie de cantitatea ingerata. Cantitatea de sodiu din organism este de 80-100 grame.

Valori normale

310-345 mg/100 mL

Scaderi patologice

Cresteri patologice

Trigliceride

Definitie

Trigliceridele sunt esteri ai glicerinei cu acizii grasi, in care toate cele trei grupari hidroxilice ale acesteia sunt esterificate. Sunt sintetizate la nivelul celulelor hepatice si al tesutului gasos, din glicerina si acizi grasi.

In organismul uman trigliceridele intra in constitutia lipoproteinelor cu densitate foarte joasa (VLDL) 59 %, chilomicronilor 81-88 % si HDL (3 %).

Determinarea in plasma sau ser a trigliceridelor este importanta, deoarece se identifica cu determinarea factorilor de risc in ateroscleroza.

Valori normale

Barbati: pana la 150 mg la 100 ml ser

Femei: pana la 100 mg la 100 ml ser

Cresteri patologice

Peste nivelul de 100 mg/100 ml ser se intalnesc in unele hiperlipemii (sarcina, hiperlipemie esentiala, ateroscleroza), hipotiroidie, sindrom nefrotic.

Afectiuni: hiperlipoproteinemii primare (I-V), diabet zaharat, hipotiroidism, IMA, pancreatita acuta, alcoolism (acut sau cronic), Sindrom Nefrotic, boli hepatice, dieta bogata n lipide/glucide, guta, sarcina, Medicamente (sterorizi, estrogen, contraceptive orale, lipide administrate intravenos), glicogenoze.

Scaderi patologice

Valorile scazute ale trigliceridelor sunt constatate in : infectii cronice, neoplasme, hipertiroidie.

Afectiuni: malnutritie, malabsorbtie, hipertiroidism, medicamente ce scad trigliceridemia

Uree serica

Uree si BUN (blood ureea nitrogen) sunt denumiri similare cu conditia ca metoda de determinare sa utilizeze un factor de corectie la calcul astfel; bun x 2,14 = uree sau Uree x 0,46 = BUN

Ureea reprezinta forma de excretie a azotului continut de proteine, iar cantitatea eliminata urinar este direct proportionala cu intensitatea catabolismului proteinelor, cu conditia ca functia renala sa fie integra.

Ureea reprezinta practic azotul aflat in plasma si alaturi de alte componente cum ar fi creatina creatinina, aminoacizi, acid uric, polipeptide, reprezinta azotul total care nu este continut de proteine. Azotul neproteic total este azotul care se poate determina dupa precipitarea proteinelor din plasma. Metodele de determinare ale ureei sunt:

Starile asociate cu cresterea concentratiei serice de uree sunt cunoscute ca "azotemice". Azotemia este de trei tipuri : prerenala, renala, postrenala .

Dozarea ureei are drept scop diferentierea intre azotemia prerenala si postrenala utilizand raportul Uree/ Creatinina in stadiile finale ale afectiunilor renale , sau gastrointestinale ca semn de ureotoxicoza.

La pacientii dializati ureea este marker de degradare a compusilor proteici.

Datorita interdependentei ureei de degradarea proteica, ureea este mai mult un factor de prognostic decat de diagnostic al afectiunilor renale.

Valori normale

Interpretarea variatiei valorilor

Valorile serice ale ureei sunt dependente de 3 factori: catabolismul proteic(aduse prin aport alimentar sau produse de catre organism), diureza(eliminare urinara), si capacitatea functionala renala.Din acest motiv se cere ca rezultatele acestui test sa fie corelate cu rezultatele altor teste cum ar fi testarea creatinemiei si a acidului uric sanguin.

Cauze de crestere a ureei in sange :

Concentratii scazute de uree in sange

Raportul Uree / Creatinina in conditiile unui aport proteic normal ( 1g/Kg corp / zi ) este:

VLDL

Definitie

VLDL (Very Low Density Lipoprotein) este o lipoproteina sintetizata in ficat din colesterol si apoliproteine. VLDL transporta trigliceridele, fosfolipidele si colesterolul si reprezinta mecanismul intern al organismului de transport al lipidelor.

VLDL este adesea denumita colesterol rau deoarece depoziteaza colesterolul pe peretii vaselor de sange. Valorile crescute de VLDL sunt asociate deseori cu ateroscleroza si afectiuni ale inimii.

Valori normale

2 - 38 mg/dl

Bilirubina directa

       

Generalitati despre bilirubina

       

Bilirubina se produce normal sau anormal prin degradarea eritrocitelor in sistemul reticuloendotelial. Bilirubina serica este compusa din trei fractiuni:

       

         

       

Ddeterminarea bilirubinei se utilizeaza pentru dignosticul bolilor hepatice , anemie hemolitica, diagnostic diferential intre diferitele tipuri de icter,  se bazeaza pe urmatoarele criterii :

       

       

       

       

Valori normale bilirubina directa : <0.3

       

Depasiri patologice bilirubina directa:

Obstructie biliara (calculi veziculari, calculi coledocieni, stricturi, cancer (metastaze, hepatom, pancreatic, ampulom, colangiocarcinom), pancreatita, hepatita (virala, toxica, medicamentoasa), sepsis, nutritie parenterala totala, ciroza (biliara primitiva, alcoolica…), Dubin Jhonson, Rotor, boala Wilson.

Afectiuni generale bilirubina :

       

Icter prehepatic : Bu  - crescuta , BT> 6 mg/dl (103 mmol/ L)

-          anemie hemolitica

-          diseritropoieza

-          incidente transfuzionale

-          incompatibilitate de Rh la noi nascuti

-          rap B c/ BT > 0,33 pana la o valoare a BT < 3 mg/dl

-          LDH/ AST ≥ 5 (valoare enzimatica la 37 ºC)

       

Icter hepatic :  Bc, BT,si Bδ crescute > 50%

       

-          la noi nascuti – Bδ este scazuta in icterul nehepatic,icterul neonatal,soc septic,hemoliza

-          crestere a Bδ >10% din BT sugereaza o cauza hepatica ( citomegalovirus, atrezie biliara, infectare cu virus hepatic B)

       

Icter posthepatic : este icter obstructiv  si cresc Bc+ Bδ ,  

       

Icter congenital :  

-          hiperbilirubinemie  indirecta :

-          sindrom Criegler- Najar,sindromul Gilbert, cauze de mortalitate in copilarie      

       

-          hiperbilirubinemmia directa :

-          sindromul Dubin Johnson,sindr. Rotor, depistabile intamplator

Bilirubina indirecta

 

Generalitati despre bilirubina

 

Bilirubina se produce normal sau anormal prin degradarea eritrocitelor in sistemul reticuloendotelial. Bilirubina serica este compusa din trei fractiuni:

 

         

 

Ddeterminarea bilirubinei se utilizeaza pentru dignosticul bolilor hepatice , anemie hemolitica, diagnostic diferential intre diferitele tipuri de icter,  se bazeaza pe urmatoarele criterii :

 

 

 

Valori normale bilirubina indirecta : 1.0 mg/dl sau 18 umol/l

Depasiri patologice bilirubina indirecta

 

Hemoliza, transuzii, Sickle Cell Anemia, hematom in resorbtie, hepatita, ciroza, sepsis, insuficienta hepatica congestiva, cancer, insuficienta hepatica, Gilbert, Crigler - Najjar.

 

Afectiuni generale bilirubina 

 

 

Icter prehepatic : Bu  - crescuta , BT> 6 mg/dl (103 mmol/ L)

-          anemie hemolitica

-          diseritropoieza

-          incidente transfuzionale

-          incompatibilitate de Rh la noi nascuti

-          rap B c/ BT > 0,33 pana la o valoare a BT < 3 mg/dl

-          LDH/ AST ≥ 5 (valoare enzimatica la 37 ºC)

 

Icter hepatic :  Bc, BT,si Bδ crescute > 50%

 

-          la noi nascuti – Bδ este scazuta in icterul nehepatic,icterul neonatal,soc septic,hemoliza

-          crestere a Bδ >10% din BT sugereaza o cauza hepatica ( citomegalovirus, atrezie biliara, infectare cu virus hepatic B)

 

Icter posthepatic : este icter obstructiv  si cresc Bc+ Bδ ,  

 

Icter congenital :  

-          hiperbilirubinemie  indirecta :

-          sindrom Criegler- Najar,sindromul Gilbert, cauze de mortalitate in copilarie      

 

-          hiperbilirubinemmia directa :

-          sindromul Dubin Johnson,sindr. Rotor, depistabile intamplator

Bilirubina totala

 

Generalitati despre bilirubina

 

Bilirubina se produce normal sau anormal prin degradarea eritrocitelor in sistemul reticuloendotelial. Bilirubina serica este compusa din trei fractiuni:

 

         

 

Ddeterminarea bilirubinei se utilizeaza pentru dignosticul bolilor hepatice , anemie hemolitica, diagnostic diferential intre diferitele tipuri de icter,  se bazeaza pe urmatoarele criterii :

 

 

 

 

 

Valori normale bilirubina totala :   0.2 - 1.5 mg/dl sau 3 - 25 umol/l (SI)

 

Depasiri patologice bilirubina totala

 

Boli de ficat - cai biliare (hepatita, obstructie biliara [calculi coledocieni, calculi veziculari, stricturi, atrezie, cancer (primar sau metastaze), traumatism chirurgical, pancreatita),colestaza, ciroza, ficat de staza, sepsis, nutritie totala parenterala, Medicamente (Halotan, contraceptive orale, Alopurinol, antibiotice, steroizi, INH, Indometacin, Metildopa, sulfonamide, Tolbutamida, Cloramfenicol, Clorpromazin), Mononucleoza Infectioasa, insuficienta hepatica, ictere ereditare (eg. Gilbert).

 

 

 

 

Afectiuni generale bilirubina

 

Icter prehepatic : Bu  - crescuta , BT> 6 mg/dl (103 mmol/ L)

-          anemie hemolitica

-          diseritropoieza

-          incidente transfuzionale

-          incompatibilitate de Rh la noi nascuti

-          rap B c/ BT > 0,33 pana la o valoare a BT < 3 mg/dl

-          LDH/ AST ≥ 5 (valoare enzimatica la 37 ºC)

 

Icter hepatic :  Bc, BT,si Bδ crescute > 50%

 

-          la noi nascuti – Bδ este scazuta in icterul nehepatic,icterul neonatal,soc septic,hemoliza

-          crestere a Bδ >10% din BT sugereaza o cauza hepatica ( citomegalovirus, atrezie biliara, infectare cu virus hepatic B)

 

Icter posthepatic : este icter obstructiv  si cresc Bc+ Bδ ,  

 

Icter congenital :  

-          hiperbilirubinemie  indirecta :

-          sindrom Criegler- Najar,sindromul Gilbert, cauze de mortalitate in copilarie      

 

-          hiperbilirubinemmia directa :

-          sindromul Dubin Johnson,sindr. Rotor, depistabile intamplator

 

Toate informatiile din acest site sunt proprietatea SC Laborator de Investigatii si Analize Medicale SRL Este interzisa utilizarea lor partiala sau totala in conformitate cu legea drepturilor de autor.